Offshore St. Cast de Guldo – Roscoff [Verslag]

Je hebt echte offshores, en je hebt offshores. Laatst hadden we een offshore. Of tenmisnte, dat was de bedoeling. Maar het werd toch een echte offshore. U raakt de draaid kwijt? Lees veder!

Uw stukjestikker heeft het over de dagtocht van St. Cast de Guldo naar Roscoff. Dit had een kleine offshore van 75nm moeten worden (moet binnen een dag kunnen), maar het duurde door de weersomstandigheden een stuk langer. Een dikke windkracht zes van voren teisterde de vloot.

Gang houden
Onze start was niet top. We lijken een terugkerend offshoreprobleempje te hebben; iedere keer gaan we in het begin van de race niet super lekker, zodat we beginnen met een achterstand. Later gaan we dan wel weer harder, en lopen we ietsje in op de rest. Helaas meestal niet genoeg om echt hoog te finishen.

En zo ook in deze offshore. Na St. Cast moeten we verschillende kapen ronden, en de wind rond die kapen doet vreemde dingen. Andere teams konden hier beter schakelen (en dus beter snelheid en hoogte houden), waardoor we ietsje achter liggen. En het 60-mijl lange kruiskrak dat volgt lopen we weer in.

Niet wat ons beloof is
Kent u ook die klassieke fimpjes van de Tour? Met een harde Mistral, planerende Mumms en zeilers in een korte broek? Wij keken daar al een beetje naar uit, maar de afgelopen weken komen we van een koude kermis thuis. Niets van dat alles. Nu hebben we al twee offshores gehad met regen en wind tegen, en daar lijkt geen verandering in te komen. Bij deze offshore was het zelfs zo erg dat een rif hebben moeten zetten (ja, echt) en dat we een uurtje op survival mode moesten varen. Note: wij reefden eerder dan de rest en hebben in daardoor wat bootjes gepakt. Goede zet!

Uiteindelijk zijn we om 3 uur in de ochtend aangekomen in Roscoff, na 16 uur opkruisen. Toppertje. We hadden ook een leuke verrassing meegenomen voor de shorecrew; tijdens het zeilen heeft de kiel zich een beetje losgewerkt. De materiaalmannen waren dus tot half zes in de ochtend aan het klussen. Hulde aan deze mannen!

Nu gaan wij weer even verder zeilen, binnenkort volgt een update na de ‘konignsetappe’ van 230 mijl naar Talmont de St. Hilaire, en daarna gaan we alweer naar de Middellandse Zee.

Tot snel!

Team Delft Challenge

P.S: kijken jullie onze miniserie al? De meest recente aflevering – en ze zijn echt super leuk – vindt u hiero!

Advertenties