Delft Challenge in de Med!

Hallo! Uw favoriete zeilteam heeft de laatste kleine beetjes van de Tour de France à la Voile gezeild. En hoe beviel dat, 35 graden en zon?

Heel goed, natuurlijk. De zon was goed voor het team. In de Atlantic voeren teams die beter dan ons zijn bij ons weg in het klassement, in de Med hebben we de achterstand kleiner kunnen maken. Andere teams hebben voor het tweede deel van de Tour nieuwe, frisse bemanning ingevlogen, ons team is de hele tour bijna hetzelfde gebleven. Deze consistentie leverde ons later in de tour een voorsprong op. 

Roses
De races in de Med zijn begonnen in Roses, Spanje. Hier is voor het eerst duidelijk een verschil te zien tussen onze prestaties en die van teams die beter zijn dan ons. Wij zitten duidelijk in een ‘tourtrein’, andere teams moeten warmdraaien. Bij de inshores maken we de afstand tussen Côte d’Armor (derde plaats), Bred / Normandië (tweede) en Ville de Genève (eerste) een stuk kleiner. Daar schreven we toen nog over in de Vaarkrant

Jammer; in de offshore van Roses naar Gruissan hebben we weer wat puntjes weggegeven. We werder wederom geteisterd door onze kiel die maar niet goed vast blijft zitten, waardoor we langzamer voeren dan onze tegenstanders. Zonde!

Gruissan
Terug in Frankrijk! Bij de inshores in Roses hebben we veel wind, hier begint de vermoeidheid bij het team op te spelen. Teams die veel wisselden zijn misschien minder consistent in prestaties, ze zijn in ieder geval niet zo uitgeput als onze 14 zeilers. Deze vermoeidheid zorgde in Gruissan voor slordige foutjes, en helaas dus ook weer wat kostbare punten achterstand.

Maar er staat ons nog een offshore te wachten! De laatste, van Gruissan naar La Seyne Sur Mer. Dit was wel één van de spannendste offshores van de Tour. De eerste 19 uur hebben we met de hele vloot in een treintje onder (fractionele) spi naar La Seyne gevaren. Eenmaal aangekomen valt in de baai waar de finish ligt de wind weg, en zakt het hele veld in elkaar. Île de France lag al de hele race eerste, maar finisht uiteindelijk als zevende. Totale chaos met fokjes die gehesen worden, en toch weer een spi willen zijn, boten die broachen, boten die stilligen, finisht iedereen binnen vijf minuten van elkaar. Wij worden uiteindelijk negende, vlak voor Côte d’Armor. We pakken dus weer wat punten terug!

La Seyne Sur Mer
De laatste etappeplaats, La Seyne. Hier hebben we nog maar drie inshorewedstrjiden, en theoretisch gezien kunnen we ons nog op het podium vechten. We hebben echt een topdag qua klassering, maar kunnen het verschil nét niet maken. Côte d’Armor heeft beter gevaren dan ons, en hebben dus nog net meer punten dan ons. De einduitslag: Delft Challenge staat dus niet op het podium, en bezet een vierde plaats. Wij zijn hier tevreden over, ondanks dat het ons doel was om een podiumplaats te halen. Maar daarover later deze week meer, in onze tourterugblik. 

Nu gaan wij onze boot opruimen, tentjes inpakken en natuurlijk een (één!?) biertje drinken op het eindfeest van de Tour. 

Tot op het water!
Team Delft Challenge

Advertenties