Delft Challenge 2013 Deel II – Een nieuwe boot

Grootsch nieuws: onze M34 verdwijnt! We gaan terug naar een ‘echte mannenboot’. Delft Challenge goes Farr 30.

Waarom zijn de bananen krom? Ja, geen idee. Maar Delft Challenge hoort in een Farr 30. Sinds de opkomst van internet en het verdwijnen van bezaanzeilen – eigenlijk sinds mensenheugenis – vaart Delft Challenge in een Farr. De afgelopen twee jaar stapten de Delftsche zeilers van hun geloof af door aandewinds te vernaggelen op een M34, maar dit jaar worden zaken weer recht gezet.

Want; de M34 ligt weer bij haar verhuurder en wij gaan zeilen in een Farr 30. Het zeilnummer OMSF 007 behoort tegenwoordig bij uw favoriete team

Vaarwel…
Tot zover het goede nieuws. Que sera sera; omdat zaken nou eenmaal lopen zoals ze lopen – en het heurt – volgt er nu een ode aan onze M34.

Het is het einde van een middag in augustus. Als Frankrijk dijken zou hebben, zou de stront eraf waaien. Wij ronden het île de Ouessant en mogen downwind de Golf van Biskaje bedwingen. De wind huilt door het achterstag, en concurrerende teams durven in dit rak geen spinnaker te zetten. Wij wel. Alles of niets. De boot mag hierna uit het water voor de transit naar de Med, dus wat er stuk gaat, gaat stuk.

De spi vult, de boot accelereert en buiten de grinder op de spischoten en de stuurman staat het hele team tegen de hekstoel geparkeerd. Liftoff. De M34 spuit door golven en ramt ons met 22 knopen naar Talmont St. Hilaire.

Wauw!
De nacht valt. Het wordt donker en we beginnen te wennen aan de snelheden. Ook genieten, hoor. Als je geen hand voor ogen kunt zien en je al planerend je boeg in een golf boort, voel je je de koning van de Atlantische Oceaan. En dat een hele nacht. Planeren, golven, spuitend water, platslaan en weer recht, en door…

En daarom houden we toch een beetje van onze M34. De boot was een Frans compromis tussen een bouwer die op budget moest bouwen en een race-organisatie die transport over de weg belangrijker vond dan hard zeilen, maar downwind was de boot episch. M34, so long!

Tot op het water!
Team Delft Challenge

P.S: volgende week is extra spannend, dan gaan we u vertellen wat we volgend jaar gaan doen!

Advertenties