The road to Arabia: drempels, snelheidsrecords en mountainbikes! [Part I]

Ja! Nieuwe artikeltjes! Delft Challenge is ‘On the Road to Arabia’ en we praten u graag bij over onze recente bezigheden. Wist u bijvoorbeeld al dat het team 2 dagen is gaan raggen door de modder in Limburg en dat we een nieuw snelheidsrecord op een Farr30 hebben? Ookal was u ervan op de hoogte, dan alsnog moet u zeker verder lezen: we gaan u van voor tot achter op de hoogte brengen en alle leuke details komen voorbij!

In dit eerste deel vertellen we u graag hoe de voorbereiding voor Arabië is begonnen, praten we u bij over de georganiseerde sponsoractiviteiten en ook zullen we vertellen over onze avonturen met de X-ONE, een 60 voets zeilboot!

Het begon allemaal…

Na het WK Farr30. De hele zomer en de aanloop ernaartoe stonden in het teken van het WK Farr30, waar we met een 11e plaats naar huis gingen. De doelstelling lag een aantal plaatsen hoger, maar na een uitgebreide evaluatie hebben we er veel lering uit getrokken (wat we nu toe kunnen passen in Arabië!). Het volledige verslag over het WK, inclusief een prachtige aftermovie, kunt u in dit artikeltje op onze site vinden.

Na overleg kunnen we dankzij de mannen van het Magnum Sailing team tot aan Sailing Arabia the Tour trainen met hun Farr30. Aan de andere kant vullen wij het Magnum Sailing team aan tijdens de IJspegels gedurende de winter… en niet zonder succes! De nodige eerste plaatsen zijn namelijk al behaald. Er zijn inmiddels 5  zondagen IJspegels gevaren, waarvan er enkelen waren met meer dan 25 knopen wind en ook enkelen met heel weinig wind.

Op dit moment staan we op een mooie 3e plaats met slechts 1 punt verschil met de 2e plaats. Op 1 februari is de volgende IJspegel, waar we weer een goede gooi naar de 2e plaats gaan wagen!

Sponsoractiviteiten

Zonder onze loyale sponsors zou Delft Challenge niet kunnen doen wat we zo graag doen: zeilen! Daar doen we met alle liefde iets voor terug. In overleg met de sponsoren hebben we verschillende activiteiten georganiseerd in september:

 • De Vroon Sailing Experience
  Met 35 studenten zijn we op het water tussen Vissingen en Breskens een dag gaan zeilen op de Pleomax, een Volvo Open 60. Hele geslaagde dag, waar iedereen ook kennis heeft gemaakt met onze boegsponsor Vroon! Op onze Facebook pagina zijn enkele foto’s te vinden van deze dag.
 • Vroon Bankiersdag
  Ieder jaar organiseert Vroon een zeildag voor haar investeerders. Team Delft Challenge mocht daarin assisteren en heeft enkele investeerders wegwijs gemaakt op de Farr30. Aan het einde van de dag hebben we heerlijk meegegeten en heeft Jochem laten zien dat hij naast zeilen ook nog piano kan spelen: deze jongen sloot de dag prachtig af door Comptine d’Un Autre Été te spelen op de piano.
  Piano spelende Jochem
 • Sponsor vaardag
  Ieder jaar nemen we de sponsoren mee om een dagje met Team Delft Challenge mee te varen. Dit jaar hebben we gevaren in Hoorn, een bijzonder geslaagde dag!

Het verhaal over de 60 voet one-off: X-One

In september werden we benaderd of wij zin en tijd hadden om te helpen bij het deliveren van een 60 voet lange zeilboot van Denemarken naar Nederland. Natuurlijk, heel vet! En zo geschiedde: Coen, Robert-Jan, Daan en oud Delft Challenge zeiler Léon vertrokken samen met de eigenaar en zijn vader naar Denemarken om deze one-off naar Nederland te varen.

Omdat wij hadden geholpen met het deliveren naar Nederland, mochten we deze X-One gebruiken om de Antwerpen Race mee te varen. Na een aantal dagen getraind te hebben was het zover: tijd voor de Antwerpen Race…!

Maar… achteraf liep het allemaal niet zo soepel als we allemaal gehoopt hadden. De ellende begon op de dag voor de Antwerpen race, waarop we de boot naar Breskens (waar de race start) zouden varen. Na Scheveningen uitgevaren te zijn en het grootzeil gehesen te hebben blijkt dat het ‘gerepareerde’ grootzeil helemaal niet zo goed gerepareerd was: de tape liet gewoonweg los en dat zeil was dus absoluut niet geschikt om een wedstrijd mee te zeilen. Rechtsomkeerd en terug naar Scheveningen!

Diezelfde dag zijn we een hele middag bezig geweest om het oude zeil van de boot te halen en een ander grootzeil klaar te maken en erop te zetten. We vertrokken bijna 8 uur later dan gepland, maar we waren onderweg! En een geluk bij een ongeluk: zoals je hieronder kunt zien hadden we een prachtige zonsondergang tijdens de delivery.

De volgende ochtend begon het echte werk, want om 10:45 zou het startschot van de Antwerpen Race klinken. Al vroeg was iedereen uit te veren om de boot op te tuigen en onze gasten te ontvangen: er zouden 2 gasten vanuit Vroon meevaren. Er stond erg weinig wind, maar de race ging door: om 10:45 startte de vloot met de wedstrijd naar Antwerpen.

Helaas kwam er al snel een einde aan de wedstrijd: de grote hoeveelheid deelnemers, de stevige stroming en het gebrek aan wind zorgden ervoor dat het verkeerstechnisch gevaarlijk werd. Hierop besloot de organisatie de race, zoals wij dat zeggen, ‘eruit te knallen’. De wedstrijd was dus helaas over, dus besloten wij terug te keren naar Breskens. We konden van Vroon een busje lenen, waardoor we die middag tóch nog naar Antwerpen konden om de ‘Antwerpen Race’-experience toch nog een beetje compleet te maken. Vroon bedankt! En ondanks de ‘drempels’ hebben we er toch van genoten!

Tot zover het eerste deel van onze bezigheden in de aanloop naar de Tour. In het volgende deel komen de ‘echte’ voorbereidingen aan bod: coastal routes varen, offshore manoeuvres trainen, teamkleding regelen en nog veel meer!

Tot op het water!

– Team Delft Challenge

 

 

 

 

Advertenties