Sailing Arabia the Tour 2015 [Voorbeschouwing]

Nog 30 dagen en dan begint voor Team Delft Challenge het grote avontuur: 15 februari start Sailing Arabia the Tour 2015! In dit artikel blikken we vooruit naar de Tour; wat staat ons te wachten? Wie gaan er allemaal mee naar Arabië? Waar komen we precies langs en wie zijn onze tegenstanders? Ga er lekker voor zitten, want alles komt in dit artikel aan de orde!

Nieuwe route, nieuwe kansen

Vorige jaren voerde de Tour ons van Bahrein via alle grote Arabische Golfstaten richting het oosten om uiteindelijk te finishen in Muscat.

“Muscat is nog ver en de Tour wacht op niemand!!” 

– riepen we altijd, als we nat en vermoeid tijdens een offshore nog even flink moesten knallen. Maar dit jaar is dat anders! De route is omgedraaid: we starten in Muscat en zullen uiteindelijk finishen in Manama, Bahrein. Verder varen we dit jaar Mussanah en Musandam (geen prachtige Zighy Bay dit jaar…) voorbij, maar stoppen we wel in een nieuwe stopover: Sohar. Een snelle Google leert dat dit waarschijnlijk de geboorteplaats is van Sinbad de Zeeman en dat deze stad een bloeiende industriële haven heeft.

theroute

Het grootste verschil tussen deze en de oude route is de richting: vorige jaren voeren we van west naar oost, maar dit jaar andersom! Ervaring leert ook dat de wind in Arabië overwegend richting het oosten staat, dus waar we vorige jaren voor de wind naar Abu Dhabi konden knallen is er dit jaar een goede kans dat we opkruisend naar Doha, Qatar zullen varen.

Verder stoppen we dit jaar dus in Manama, Bahrein. Het oorspronkelijke plan was om te stoppen in Al Khubar, Saudi Arabië, maar door de strenge regels en geregel met visa finisht de Tour weer in het vertrouwde Manama, Bahrein.

Ons volledige schema:

Datum Activiteit Locatie
10 Feb Reisdag! Amsterdam -> Muscat
11 – 14 Feb Voorbereiding, oefenraces Muscat, Oman
15 Feb Inshore race #1, Start Offshore #1 Muscat, Oman
16 Feb Aankomst Sohar, Oman
17 Feb Start Offshore #2 Sohar, Oman
19 Feb Aankomst Ras Al Khaimah, UAE
20 Feb Start & aankomst Offshore #3 Ras Al Khaimah, UAE
21 Feb Inshore race #2 Dubai, UAE
22 Feb Start & aankomst Offshore #4 Dubai, UAE
23 Feb Start Offshore #5 Abu Dhabi, UAE
25 Feb Aankomst Doha, Qatar
26 Feb Inshore race #3 Doha, Qatar
27 Feb Start Offshore #6 Doha, Qatar
28 Feb Aankomst Manama, Bahrein
1 Mar Terug naar Nederland Manama -> Amsterdam

Niet 9, niet 10… maar 11 deelnemende teams!

Het eerste daar dat Delft Challenge meedeed aan Sailing Arabia the Tour deden er 9 teams mee. Afgelopen jaar daalde dit aantal naar 6 teams, waarop wij een beetje twijfels begonnen te krijgen: is het zeilen van land naar land (met veel lastige douane’s) waarbij de deelnemers zo afhankelijk zijn van de organisatie wel een goed concept? De teams hebben geen shorecrew, geen eigen vervoer op het land, je paspoort is bijna de hele tour in handen van Oman Sail… allemaal puntjes die het net lastig kunnen maken. Wij hebben ook de nodige feedback gegeven aan de organisatie en dit jaar lijkt het allemaal een stuk strakker georganiseerd.

En het mooiste van allemaal: dit jaar doen er maarliefst 11 teams mee! Dit is echt een behoorlijke vooruitgang en een groter veld zorgt altijd voor meer spektakel. De deelnemers van dit jaar:

 1. Team Delft Challenge
 2. EFG Bank
 3. Royal Navy of Oman (RNO)newseventsoverview
 4. Renaissance
 5. Bienne Voile
 6. GAC Pindar
 7. IMCO
 8. Ominfco
 9. SAP Women
 10. Team Averda
 11. Zain

Veel onbekende namen, maar gelukkig ook een aantal bekenden. EFG Bank, Royal Navy of Oman en Renaissance hebben vorig jaar ook deelgenomen aan de tour. EFG Bank heeft toen de tour gewonnen, Renaissance en RNO hebben toen respectievelijk een 5e en 6e plaats behaald. Team GAC Pindar heeft in de allereerste editie (2011), toen er 6 boten waren, meegedaan en daar een 6e plaats bemachtigd.

Wat kunnen we daaruit concluderen? Lastig te zeggen. Er zijn 5 teams waarvan we niet weten hoe sterk deze zijn, dus het is dan ook moeilijk daar een inschatting over te maken. Men zegt weleens: “In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst”. Daar sluiten we ons bij aan, maar  als we kijken naar strategische, tactische en theoretische voorbereiding, het aantal uren dat er getraind is (zowel op het water als in de sportschool) moet een podiumplaats er weer in zitten! En daar gaan we volle bak voor!

UPDATE: We hebben contact gehad met de schipper van IMCO Sailing Team, en dat is een… Nederlander! Schipper Mathijs Wagemans gaat samen met studenten van IMCO (International Maritime College Oman) deelnemen aan Sailing Arabia the Tour. Dankzij Mathijs kunnen we in Sohar logeren bij mensen van de Nederlandse Vereniging (in plaats van een hotel). Aardige concurrenten maken de tour alleen maar mooier, heel erg bedankt Mathijs!

Delft Challenge stelt aan u voor: ons geheime wapen!

Sailing Arabia the Tour is hét hoogtepunt voor Delft Challenge. Wij gaan naar Arabië om zo hard mogelijk te varen en hoog te eindigen, maar tegelijkertijd is deze tour ook een hele ervaring. Dan hebben we het niet alleen over zeilervaring, maar ook presteren in een team, de ‘buitenland’-ervaring (jaja, cultuurverschillen) en de ervaring van een tour an sich. Om dat allemaal in goede banen te leiden nemen we een brok kennis en coachskills mee in de vorm van niemand minder dan: Koen van Esch!

Koen van Esch

Koen heeft veel ervaring als coach en als wedstrijdzeiler. Als wedstrijdzeiler is Koen vooral bekend van zijn KLM-Flying Dutchman waarmee hij in het Franse Mini-Transat circuit diverse podiumplaatsen veroverde. De climax van dit project was deelname aan de Transat 6,50, een solo-oceaanrace van Frankrijk naar Brazilië met 80 deelnemers.
Als coach begeleidt Koen zowel wedstrijdzeilers als professionals in organisaties. Door zijn studies organisatiepsychologie en sportpsychologie is hij gespecialiseerd in persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling. Na gewerkt te hebben met zeilers uit o.a.  de Volvo Ocean Race en het Talentplan van het Watersportverbond gaat hij nu Delft Challenge coachen in Arabië!

Voor de rest van het team kunt u terecht op onze teampagina.

Tegenstanders, route… nog meer om rekening mee te houden?

Jawel! De Gulf of Arabia staat bekend om het overwegende lichte weer, dit is dan ook een belangrijk focuspunt geweest tijdens de trainingen. Verder is het in Arabië nu natuurlijk een stuk warmer, maar daar wennen we gelukkig snel genoeg aan.

Wilt u een overall beeld krijgen hoe het is tijdens zo’n tour? Kijk dan even de aftermovie van vorig jaar hieronder!

 

Tot op het water!

– Team Delft Challenge

 

Advertenties