[Verslag] Daan vertelt over Offshore #1 Muscat – Sohar

We zijn met 8 man sterk in Arabië. Een Farr30 wordt gevaren met 7 man, dat betekent dat er altijd één iemand van het team over het land zal reizen naar de volgende stop. Om de informatiestroom naar onze trouwe volgers een beetje op gang te houden hebben we daarom het volgende bedacht: ieder teamlid dat over land reist zal verslag doen van de voorafgaande offshore die ze mee hebben gevaren. Op deze manier krijgt u van 6 verschillende perspectieven een mooi verslag over een offshore.

Onze trouwe pitman en boatcaptain Daan heeft de eerste inshore en offshore, die overigens zijn eerste officiële was, prachtig beschreven in het volgende stukje:

Leg 1: Muscat – Sohar

Het is 15 februari. Na ruim een half jaar intensief trainen in Nederland en bijna een week voorbereiding in Oman, gaat Sailing Arabia The Tour 2015 eindelijk van start! Leg 1 Muscat – Sohar.

De dag begon met een openingsceremonie waarbij de sultan en al zijn sultanvrienden de welkomstpraatjes en de persconferentie van alle schippers tevreden aanschouwden. Vervolgens bracht hij een bezoekje aan onze boot waar hij persoonlijk de Tourvlag overhandigde. Ook de Nederlandse ambassadrice was aanwezig om ons uit te zwaaien en had voor ons allemaal een cadeautje meegenomen.

Het zeilen kon beginnen! Rond 1 uur ging de inshore race van start. Na een goede start zaten we na 1 ronde upwind en downwind in de kopgroep, maar na de onderboei kozen we de verkeerde kant van het veld en zakte de wind eruit. Uiteindelijk gingen we als 6e over de finish.

Gelijk daarna ging de eerste offshore van start. Navigator Jochem heeft samen met Koen een solide plan gesmeed. Binnen 14 mijl van de kust blijven zou de key zijn. Daar zou de land breeze het langst aanhouden en zouden we het minst last hebben van de stroom tegen. De eerste uren hadden we moeite met de ‘boatspeed’ ten opzichte van andere boten en passeerden we vlak voor het donker werd een eilandengroep in 7e of 8e positie.

De nacht bestond uit veel gijpen waar tacticus Robert-Jan ons gunstig positioneerde ten opzichte van de andere boten. Ondertussen werd er wat geslapen in de rail en stond Daan met een zoeklicht op de uitkijk en manoeuvreerde ons op de meter nauwkeurig door een wirwar van visnetten.

Na een succesvolle nacht kwam de zon op en was Team Delft Challenge in 3e positie! Een groep van zo’n 25 dolfijnen kwam ons de goede kant op wijzen en het moraal was hoog. Helaas kwamen we in een windwak bij de kust, waardoor 2 boten ons inhaalden die meer op zee voeren. Met een heerlijke spi reach (halve wind met spinnaker) cruisden we vervolgens richting finish in 5e positie. Een warm onthaal stond ons te wachten op het IMCO (International Maritime College of Oman). Arabische zang, dans en een uitgebreide lunch deed ons goed. Vervolgens vertrokken we naar een ontzettend gastvrij Nederlands stel in Sohar waar we die nacht verbleven en konden relaxen in the jacuzzi en genieten van de BBQ.

Leg 1 was top!

 

Tot op het water!

– Team Delft Challenge

Advertenties