[Verslag] Stijn’s ervaringen in Offshore #4 Dubai – Abu Dhabi

Uw vaste stukjes tikker, mediaman Stijn, deelt zijn ervaringen in dit artikel:

Leg 4: Dubai – Abu Dhabi

Op 22 februari ging de wekker al vroeg. Om 6:15 stipt moesten alle teams in de bussen zitten en daarvoor moest er ingepakt, gegeten en uitgecheckt zijn. Helaas begon de dag niet helemaal zoals gepland, want door enkele miscommunicaties binnen het hotel was er geen ontbijt.

Met een snel geregelde kop koffie en een croissant vertrokken we met de bus richting haven. Het doel was om als eerste de haven uit te varen, zodat we voor de start nog ruim de tijd hadden om een rondje in te varen. Deze ‘havenrace’ werd zonder veel problemen gewonnen, waarna we nog een stuk naar de startlijn moesten varen op de motor.

Volgende stap: invaren en starten! Er stonden flinke golven door de harde wind van de dag ervoor, dus onze zeeziekte-potentieeltjes namen voor de zekerheid een pilletje. De stack (al het losse gewicht aan boord) werd alvast klaargelegd aan stuurboord, omdat deze race overwegend met de zeilen over bakboord gevaren zou worden. Iedere kilo aan stuurboord is daardoor mooi meegenomen!

De start die daarop volgde was een behoorlijke chaos. Team Averda en de dames van Al Thuraya Muscat waren te vroeg over de startlijn en moesten dus terug. Ook wij hadden problemen bij de start. Wij kozen voor de pin-end van de startlijn, omdat deze het voordeligst lag. Met ons nam ook Bienne Voile deze beslissing, maar konden de pin niet halen waarop ze iets te rap omhoog stuurden: BOTS!

Start in Dubai

Met de boeg raakten ze onze railing, wat ervoor zorgde dat onze preekstoel (het RVS frame voorop) een beetje naar achteren boog. De railing aan bakboord hing daardoor een beetje slap, maar we konden gewoon doorvaren. “Blijven varen!” werd er geroepen, waarop de focus weer op de race werd gericht.

Na de bovenboei gerond te hebben volgde een lang upwind rak. Met flink hiken liep de boot net wat sneller, dus dat werd vol overgaaf gedaan. Hiermee liepen we de chinezen van GAC Pindar en de dames, die een hele goede comeback maakten in de eerste upwind, voorbij.

Halverwege de offshore lag een boei waarna het upwind zeilen plaats maakte voor een jibreach naar de finish. Team Averda probeerde deze koers onder spinnaker te varen, maar verloren hiermee veel hoogte zonder echt sneller te gaan dan de rest van de vloot. Een kans om ze in te halen! Met veel overtuiging werd hingen we in de hikingbelts, waarmee we ook Team Renaissance wisten in te halen na een prachtig kat en muis spelletje.

Eenmaal bij de finish bleek helaas dat Team Averda wederom zo goed als niets liet liggen op het gebied van bootsnelheid. Wij finishten deze offshore als 4e team, achter EFG Bank, Zain en Team Averda. Op de wal verwelkomde Wouter ons met enkele zakken chips die er goed in gingen!

Tot op het water!

– Team Delft Challenge

 

 

 

Advertenties