Team Delft Challenge in Zweden

Beste Lezer,

Het is tijd voor een update! Na Sailing Arabia The Tour 2015 is het team in Nederland aangekomen en er is uiteraard uitvoerig nabesproken en zaken die beter konden zijn genoteerd om volgend jaar weer als een sterker team aan de startlijn te verschijnen. Het hoogtepunt van de campagne zit erop, wat nu? In dit artikel probeer ik u mee te nemen in het reilen en zeilen gedurende de rest van het seizoen van Team Delft Challenge.

Allereerst dienen zakelijke dingetjes in orde gemaakt te worden. Dit houdt in dat de sponsorcontacten onderhouden worden en belastingaangifte gedaan wordt. Daarnaast houdt het team de kennis up-to-date door zo nu en dan wedstrijden te varen. Zo was het team tijdens de Y-Toren race verdeeld over de Magnum (Farr 30) en de Zwitserse J111 Lällekönig.

Wellicht is het u opgevallen dat Team Delft Challenge dit jaar niet aan de startlijn verschijnt van zowel de North Sea Regatta als de Van Uden Reco. Dat is erg jammer, maar voor beide evenementen kon het team helaas geen boot bemachtigen en is ervoor gekozen om de tijd dit jaar anders te besteden.

Zo heeft het team op 22 april het publiek bekend gemaakt met diverse exposanten van het Maritieme en Offshore Carriere Evenement, die ervoor gekozen hadden hun bedrijfslogo te tonen op de romp van de Farr 30 die geparkeerd stond op de beurstraverse in hartje Rotterdam, dankzij Delft Challenge uiteraard! Bij deze beurs hebben we aan alle bezoekers en exposanten laten zien wie wij zijn en waar wij voor staan: Offshore zeilen tegen (en met) de beste zeilers ter wereld! 1 Na een zeer vermoeiende dag met veel kilometers op de teller en vele liters brandstof verder, was het tijd om ons te richten op de toekomst. Offshore zeilen tegen de beste zeilers van de wereld komt natuurlijk niet zomaar tot stand!

Gedurende de wereldkampioenschappen Farr 30 van augustus 2014 is het team bevriend geraakt met Zweeds Farr30 zeilteam “Farr 30 Youth”. Het contact werd na de tour weer opgepakt met schipper Pierre Gönberg en een samenwerking is tot stand gekomen waarbij voorlopig twee evenementen in de geliefde ‘onedesign’ klasse Farr 30 gevaren worden. Zodoende is Delft Challenge afgereisd naar het prachtige Zweden om daar deel te nemen aan de North Sails Trim Cup. Bij dit evenement wordt de nadruk gelegd op boatspeed. De coaches van North Sails varen met een rib door het veld en maken foto’s van de trim van de zeilen, deze foto’s werden naderhand gezamenlijk besproken. Daarnaast werden er na de wedstrijd dagen zogenaamde ‘dock-talks’ gehouden. Hierbij verzamelden alle Farr30 crews zich en werden de settings besproken. Denk hierbij aan de spanning op de verstaging en diverse manieren van trim. Al met al was het een zeer leerzaam evenement waarbij ook aardig gepresteerd is: Een positie in het eindklassement als tweede Farr30 en derde ‘overall’ (15 deelnemers waarvan vijf Farr30’s). De downwind bootsnelheid zorgde daarnaast voor een lach op ieders gezicht. Een top weekend!

Drie weken later begaf Delft Challenge zich weer richting Scandinavië om de Marstrand Big Boat Race te varen. Dit is het eerste evenement in het Farr30 European circuit 2015. Hopelijk zal het team de afsluiter van deze serie ook varen: de Europese Kampioenschap Farr 30, eind augustus in Stockholm. In de loop der jaren is Delft Challenge behoorlijk bedreven geworden in het oplossen van zeer complexe logistieke problemen, wat ook dit weekend weer van pas kwam. Zo is de boot op geleende trailer met gehuurde auto van Helsingborg naar Marstrand gereden, waarna de Delftenaren per vliegtuig naar Kopenhagen vlogen, per trein naar Helsingborg reisden om zich tot slot per auto naar Marstrand te begeven. Uiteraard werd op de terugweg dezelfde riedel achterstevoren afgespeeld. De boot ging donderdagavond het water in, boten te water laten kost altijd meer tijd dan je denktdus het werd een latertje. 2 De volgende dag werd ruim de tijd genomen om de mast er goed op te zetten en te oefenen met de nieuwe samenstelling van het team. Er waren slechts drie personen op hun eerste positie te vinden, dus even inslingeren was wel nodig. Na goede nachtrust werd zaterdag ochtend na een flinke windshift om 12.00u de eerste race gestart. 18 tot 25 knopen wind en aardig wat golven transformeerden het wedstrijdveld in een geweldige speeltuin voor de zeilers. Na de start bij de pin-end gelijk op hoge modus drie boten achter ons uit weten te knijpen: 2 x35’s en een Farr 30 moesten achter het veld langs tacken, die zijn we mooi kwijt, dacht tacticus Jelger. Daarna overgeschakeld naar snelle modus, vrije wind tot aan de bovenboei resulteerde in een ronding als eerste boot! Na wat moeite om downwind op snelheid te komen was het resultaat van race 1 een negende plek op rating (28 deelnemende boten) en vierde Farr 30 (van de 10). Gedurende de korte nabespreking bespraken we hoe we de downwind boatspeed konden verbeteren. Om een podiumplaats enigszins binnen bereik te houden werd vol goede moed de tweede race gestart. Na een wat late jib hoist, maar prachtige start moest race 2 helaas verlaten worden wegens schade aan de hekstoel. Teleurgesteld voeren we richting de haven, waarna Pierre en Coen direct in de auto stapte richting Göteborg om apparatuur te kopen waarmee de hekstoel werd gerepareerd en weer in het dek vastgeschroefd kon worden. ’S avonds genoten we van een diner en een bescheiden feestje in het prachtige zogeheten Society House aan het water van de havenmonding. 5 4 7 8 3 Zaterdagmiddag begon de wind al met bouwen tot zo’n 6 à 7 bft wat de hele nacht zou aan houden. In combinatie met de windrichting, die al een week lang hetzelfde was, ontstonden er dermate hoge golven dat de organisatie niet in staat was om op een veilige manier de boeien neer te leggen. Dus helaas zijn er op de zondag geen wedstrijden meer gevaren. Het evenement werd afgesloten met twee gevaren races en een goed resultaat is dus helaas achtergebleven voor het team tijdens dit weekend. Wel zijn we zondag onder begeleiding van een rib met filmcrew nog even het water opgegaan om toch nog even te kunnen genieten van de prachtige omstandigheden. Zon, strak blauwe lucht, veel wind, hoge golven en een prachtige omgeving zorgde voor een paar mooie kiekjes! (zie de video op onze Facebook) 6 IMG_8840 IMG_8824Team DelftChallenge is zich ondertussen al aan het richten op de voorbereidingen voor Sailing Arabia The Tour 2016. Het eerstvolgende wat op het programma staat is het selectieweekend. We houden u op de hoogte!

Tot op het water!

Coen Bouhuys

Advertenties

Een Reactie op “Team Delft Challenge in Zweden

  1. Pingback: GVA Marstrand Big Boat Race 2015 - BLUR·

Reacties zijn gesloten.