Nieuw jaar, nieuwe route, nieuwe challenge: Delft Challenge naar Sailing Arabia the Tour 2016!

Nieuw, nieuw, nieuw… Delft Challenge is inmiddels een vertrouwde maar geduchte deelnemer aan Sailing Arabia the Tour. Wat kan er dan nog allemaal nieuw zijn voor dit (letterlijk) doorgewinterde Delftse studententeam? Heel veel! Naast het cliché antwoord “Iedere Tour is anders”  is deze tour (voor ons) op veel concrete vlakken anders dan voorgaande . Delft Challenge doet weer mee! Yes!

Nieuwe route!

Allereerst; welke kant gaan we dit jaar op varen? Vaart de vloot van oost naar west of toch van west naar oost? Geen van beiden en toch weer allebei: dit jaar starten we in het midden in Dubai.

satt_route

Na de start in Dubai zullen we via Abu Dhabi eerst naar het westen en vervolgens terug richting Muscat varen. Dit is een erg interessante route; de wind in de Perzische Golf komt namelijk overwegend uit het westen. Voorgaande edities kon je dus al gokken wat voor type offshore de etappe tussen Doha en Abu Dhabi zou worden: upwind als je van oost naar west moet (2014) en downwind knallen als je van west naar oost gaat (2012 & 2013). Nu zit er dus (waarschijnlijk) een lange upwind in van Abu Dhabi naar Doha en een nog langere downwind van Doha richting Khasab. Tof!

Nieuwe challenge

Voorgaande jaren werd uw favoriete Delfste studenten zeilteam altijd bijgestaand door een professionele zeiler tijdens hun deelname aan Sailing Arabia the Tour. Dit heeft twee grote voordelen:

  1. Op momenten dat het erop aan komt is het heel prettig om de mening van een ervaring zeiler te hebben. Gaan we richting zee? Blijven we bij land? Waarom vaart die andere boot net iets harder?
  2. Het belangrijkste: een professionele zeiler zorgt voor een ongelofelijk stijle leercurve. Er zijn weinig dingen zo leerzaam als 3 weken full time zeilen met een ervaren wedstrijdzeiler.

Maar…! Dit jaar nemen we geen professional mee naar het Midden-Oosten. Ik hoor u denken; waarom dit jaar niet? Het antwoord ligt in de huidige samenstelling van het team. Veel van de huidige teamleden hebben al meerdere grote (Arabische) zeilevenementen in hun zeilrepertoire en wij zien het daarom als een uitdaging, een challenge, om alle vergaarde kennis van afgelopen jaren te bundelen en Sailing Arabia the Tour te varen zonder ingevlogen kennis. Het doel van het team? Minimaal hetzelfde resultaat als vorig jaar: top 4!

Nieuw team

Misschien weet u inmiddels dat onze zeilteam een roulerend team is. Dit houdt in dat de oudere ervaren leden op een gegeven moment uit het team stappen en daarmee plaats maken voor nieuwe talenten. Op dit moment hebben we 3 nieuwe teamleden die vorige editie niet in het team zaten, waarvan er slechts 1 nog niet eerder een tour gevaren heeft in het Midden-Oosten.

Sailing Arabia the Tour 2016 wordt voor Jurjen zijn eerste. Doorgewinterde Farr30 zeiler Pierre Grönberg, die wel nieuw is in het team, heeft een aantal jaren geleden meegedaan aan de eerste editie van Sailing Arabia the Tour. Verder versterkt Marcel Ceelen weer Team Delft Challenge. Marcel heeft van 2010 t/m 2012 bij het team gezeten en versterkt nu weer het team omdat we met 8 man naar het Midden-Oosten willen. Hierdoor kunnen we altijd met volledige bemanning varen, zelfs wanneer er iemand ziek zou worden of uit zou vallen.
Wilt u weten wie er op dit moment allemaal deel uitmaken van Team Delft Challenge? Bekijk dan onze teampagina.

Wij hebben er zin in en zullen u op de hoogte houden!

Tot op het water!

– Team Delft Challenge

 

 

 

 

 

 

Advertenties