[Verslag Stijn leg #1] Lage drukken, ruimende winden en 4u reachen!

Iedere etappe wordt door een ander teamlid beschreven. Ditmaal is het woord aan Stijn over de 1e etappe:

Licht weer
Na een succesvolle start van Sailing Arabia the Tour 2016 in Dubai, waar we een mooie 2e plaats scoorden bij de inshore races, werd het tijd voor het echte werk. De eerste leg begon op 16 februari en zou de vloot van Dubai naar Abu Dhabi voeren. De offshore begon in hele lichte omstandigheden. ‘Race control’ had een bovenboei gelegd die we moesten ronden over stuurboord, waar dat normaal bakboord is. Hierdoor ontstaan interessante situaties dankzij de ‘stuurboord wijkt voor bakboord’-regel. Onze upwind was niet je-van-het en we rondden de bovenboei als een van de laatste boten, flink wat goed te maken dus! Voor ons probeerden enkele teams met spinnaker te varen en ook wij waagden het erop, maar al snel bleek dat de koers daarvoor te hoog was. Spinnakers verdwenen dan ook snel en onder jib werd de race voortgezet.

Nadat Almouj boven ons lag en de weinige wind ook nog eens ‘vuil’ maakte (windstroom in onze zeilen verstoorde) besloten we richting te kant te tacken. Na een tijdje tackten we terug en zeilden we als hoogste boot richting open zee.

Begin leg 1

Team Delft Challenge in het rood.

 

Meteo, lage druk en ruimende wind
Navigatie technisch was de leg erg interessant. Door een lage druk gebied boven zee zou de windrichting gaan ruimen (met de klok meedraaien) naargelang de dag vorderde. Dit drukgebied zorgde voor verschillende windrichtingen op zee waardoor wij een stuk hoger konden varen dan de boten die verder op zee waren. Hiermee liepen we flink in:

Screen Shot 2016-02-19 at 10.46.51

Door mede door deze shift konden we laatste boei ronden als 4e boot, waarna we in een rechte lijn naar de finish zouden varen. Dit laatste stuk was zo’n 31 nautical mile en duurde iets meer dan 4 uur. We zaten op de hielen van Renaissance en werden tegelijkertijd opgejaagd door Zain, er kon nog veel veranderen. Het doel was om onze 4e plaats te verdedigen en dat lukte aardig, onze snelheid was nagenoeg hetzelfde als die van Team Zain. Totdat… Zain zijn koers af en toe veranderde en op zoek was naar een gaatje om ons te passeren. In het begin gingen we hierin mee om zo de positie te verdedigen, maar toen Zain erg hoog begon te varen besloten we ons eigen pad te kiezen en zo snel mogelijk richting de finish te gaan. Zain bleef boven ons varen en wist ons langzamerhand in te halen, wat stiekeme erg frustrerend was.

Wildlife!
Het is niet alleen maar zee waar we naar kijken tijdens een offshore, zo af en toe krijgen we een glimp van het dierenrijk dat zich in deze zee huist! Zo zijn we onderweg verschillende manta tegengekomen die uit het water omhoog sprongen (spectaculair!), en zijn er gele zeeslangen en kreeften gespot. Het toppunt waren toch wel de dolfijnen die zeker 10 minuten met onze boot mee hebben gezwommen tijdens het laatste stukje van de race.

Een 5e plaats
Uiteindelijk zijn we als 5e boot gefinisht in Abu Dhabi. Zain was duidelijk een stukje sneller in het laatste stuk van de jibreach en hebben hun 3e plaats verdiend. Na aankomst was er een heerlijk buffet klaargezet waar alle vermoeide en hongerige zeilers nog even wat lekkers konden scoren, voordat we met de bus naar het hotel konden om het bed in te duiken.

25055334696_74a302ff58_o

EFG Sailing Arabia – The Tour 2016. Dubai. UAE. Pictures of leg 1 from Dubai – Abu Dhabi Image licensed to Lloyd Images

 

Tot op het water!

– Team Delft Challenge

Advertenties